Zelené sypané čaje, kvalita a čerstvosť - Vietnam
Zelené čaje sa označujú ako pravé. Ako jediný neprechádza počas spracovania oxidáciou (často nesprávne označovanou ako fermentácia). Pitie zeleného čaju je obľúbené najmä v Ázii (Čína, Hongkong, Japonsko, Kórea). Na popularite získava aj v Európe, kde dobieha spotrebu čierneho čaju. Pitie zeleného čaju má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Obsahuje až 6 000 rôznych látok, z ktorých najdôležitejšie sú polyfenoly, flavonoidy, katechíny a triesloviny. Obľúbené triedy zeleného čaju sú Gunpowder, Lung Ching, Sencha, Gyokuro, Chun Mee, Pi Lo Chun, Mao Feng. Zaujíma vás, aké látky obsahuje nálev zo zeleného čaju? V prvom rade sú to polyfenoly, ktoré stoja za účinkami čaju. Ďalej flavonoidy s celým radom priaznivých vlastností, katechíny (teaflavíny, tearubigíny), purínové alkaloidy (kofeín, teobromín, teofylín a paraxantín). Kofeín sa z čaju vylúči do 1 - 2 minút (maximálne do 40 sekúnd). Obsah kofeínu v zelenom čaji je približne 4 %. Ďalšou neoddeliteľnou zložkou sú triesloviny (až 27 %), ktoré sa začínajú vylučovať po 2 minútach. Predstavujú horkú chuť čaju. Ak je váš čaj príliš horký, pravdepodobne ste ho preliali v kombinácii s príliš vysokou teplotou vody. Pozrite si môj sortiment čajov. Verím, že môj obchod bude miestom, kde nakúpite kvalitný čaj.
Yen Bai Pin Ho Jade OP
Tua Chua Lai Chau
Články
Obľúbené zelené čaje Číny a Japonska
Zelený čaj je obľúbeným nápojom v Číne a Japonsku. Medzi populárne čínske druhy patrí Luan Guapian, Longjing a Xinyang Maojian. V Japonsku sú obľúbené čaje ako Sencha, Gyokuro a Matcha. Každý z týchto čajov má svoju jedinečnú chuť a vôňu.