Zelené sypané čaje, kvalita a čerstvosť - Oblasť - Nuwara Eliya

Zelené čaje sa označujú ako pravé. Ako jediný neprechádza počas spracovania oxidáciou (často nesprávne označovanou ako fermentácia). Pitie zeleného čaju je obľúbené najmä v Ázii (Čína, Hongkong, Japonsko, Kórea). Na popularite získava aj v Európe, kde dobieha spotrebu čierneho čaju. Pitie zeleného čaju má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Obsahuje až 6 000 rôznych látok, z ktorých najdôležitejšie sú polyfenoly, flavonoidy, katechíny a triesloviny.  Obľúbené triedy zeleného čaju sú Gunpowder, Lung Ching, Sencha, Gyokuro, Chun Mee, Pi Lo Chun, Mao Feng. Zaujíma vás, aké látky obsahuje nálev zo zeleného čaju? V prvom rade sú to polyfenoly, ktoré stoja za účinkami čaju. Ďalej flavonoidy s celým radom priaznivých vlastností, katechíny (teaflavíny, tearubigíny), purínové alkaloidy (kofeín, teobromín, teofylín a paraxantín). Kofeín sa z čaju vylúči do 1 - 2 minút (maximálne do 40 sekúnd). Obsah kofeínu v zelenom čaji je približne 4 %. Ďalšou neoddeliteľnou zložkou sú triesloviny (až 27 %), ktoré sa začínajú vylučovať po 2 minútach. Predstavujú horkú chuť čaju. Ak je váš čaj príliš horký, pravdepodobne ste ho preliali v kombinácii s príliš vysokou teplotou vody. Pozrite si môj sortiment čajov. Verím, že môj obchod bude miestom, kde nakúpite kvalitný čaj.