Mliečny oolong je druh čínskeho polozeleného čaju, ktorý má charakteristickú sladkú a mliečnu chuť a vôňu. Tento čaj sa vyrába krátkou oxidáciou listov oolongu, ich sušením a následným ochutením mliečnou arómou. Mliečny oolong je obľúbený pre svoju jemnú a sladkú chuť.
Do kanvice nasypte dostatočné množstvo čaju. Najprv zalejte čaj vodou s teplotou 95 °C a potom vodu okamžite vylejte. Tým sa čajové lístky prebudia a pripravia na lúhovanie. Teraz čaj zalejte vodou s teplotou 80 - 90 °C a lúhujte 20 - 30 sekúnd. Mliečny oolong prinesie 6 kvalitných nálevov. Čaj môžete pripraviť aj tak, že 5 gramov čaju zalejete 300 ml vody s teplotou 80-90 °C a lúhujete 2 minúty.
polozelený čaj, aróma (laktóza)
Ako pripraviť čaj oolong štýlom gong fu
Ak hľadáte čaj vhodný na čajový obrad, oolong je pre vás tou správnou voľbou. Jeho organoleptické vlastnosti sa menia s každým lúhovaním a ponúka jasnú chuť a aromatickú paletu. To však nie je všetko - staré oolongy majú aj úžasný účinok na telo, ktorý Číňania nazývajú "čajová energia". Preto sú oolongy obľúbené nielen medzi začiatočníkmi, ale aj medzi skúsenými čajovými majstrami. A ak ste zberateľ, staršie oolongy vysokej kvality môžu mať obrovskú zberateľskú hodnotu.