Hoci ide viac-menej o základný druh čaju sencha z neskorého zberu, očarí vás jeho veľmi osviežujúca vôňa a výdatná chuť.
Za názvom Fukuyu (Fukuyu, Fukujyu) sa skrýva „šťastie a dlhovekosť“.
Svetlozelený nálev má výraznú trávovo sviežu chuť takmer bez trpkosti. Kvetinová sladkosť vás určite poteší.
V tejto cenovej kategórii je absolútnou nevyhnutnosťou na každodenné pitie :-).
Prečo by ste mali vyskúšať čaj Sencha Fukujyu?
- Kvalita z Japonska: Pochádza z prefektúry Šizuoka, oblasti známej svojimi kvalitnými čajmi.
- Výrazná chuť: Ponúka sviežu, trávovú chuť s jemnými kvetinovými tónmi a minimálnou trpkosťou.
- Tradičná výroba: Listy sa spracúvajú tradičnými japonskými metódami, ktoré zastavujú oxidáciu pomocou pary.
- Čaj pre pohostinnosť: Známy ako „čaj pre pohostinnosť“, je ideálny na každodenné pitie a špeciálne príležitosti.
Čaj pohostinnosti
Shizuoka Sencha Fukuju (tiež Fukuyu) príjemne prekvapí všetkých milovníkov čaju. Táto základná trieda čaju totiž ponúka mimoriadnu harmóniu arómy, plnosť chuti a pozoruhodné podtóny. Vhodný na každodenný čajový zážitok.
Tento zaujímavý druh japonského zeleného čaju Sencha je pre svoj aromatický a chuťový charakter obľúbený po celom svete. Očarí každého. Preto sa mu hovorí „čaj pohostinnosti“. Podľa svojho názvu je tiež „čajom šťastia a dlhovekosti“. Podobne ako ostatné zelené čaje má povzbudzujúci a detoxikačný účinok.
Pôvod čaju
Shizuoka Sencha Fukuju je jedným z najvýraznejších spomedzi širokej škály japonských čajov. Svojím vzhľadom, vôňou ani chuťou ho nemôžu prekonať luxusné čajové špeciality. Z hľadiska objemu a vyváženosti však dominuje takmer všetkým ostatným čajom. Tento čaj nezaprie svoj pôvod. Pochádza z oblasti Shizuoka, kde sa produkuje až 40 % celkovej produkcie čaju v Japonsku. Je preto jedným z najrozšírenejších čajov na svete.
Šizuoka je japonská prefektúra, ktorá sa nachádza na ostrove Honšu. Je to najväčší japonský ostrov a nachádza sa tu aj hlavné mesto krajiny Tokio. Šizuoka je na rozdiel od ľudnatého Tokia známa ako najzelenšia časť Japonska, a to aj vďaka rozsiahlym čajovým plantážam. Z nich pochádza čaj Shizuoka Sencha Fukuju. Jeho domovom je teda slávna oblasť pestovania čaju, ktorá sa rozprestiera medzi posvätnou horou Fudži a nedotknutými vodami Tichého oceánu.
Čajové lístky
Sencha je jedným z troch hlavných druhov japonských zelených čajov (ďalšími sú bancha a gyokuro). Všetky sa vyrábajú klasickým japonským spôsobom, pri ktorom sa proces oxidácie zastavuje naparovaním. Sencha je jedným z najbežnejších čajov strednej kvality. Listy sa zvyčajne zbierajú a spracovávajú strojovo.
Spracovanie dáva čajovým lístkom tvar sploštenej ihlice. Zvyčajne sú krížom zložené, úzke a lesklej zelenej farby.
Čajový nálev
Zelená farba je neoddeliteľnou súčasťou zeleného čaju Shizuoka Sencha Fukuju. Svetlý zelený čajový nálev je lákavým spôsobom jeho ochutnávania. Sprevádza ho zelené osvieženie v podobe jemnej ovocnej arómy. Chuť je tiež zelená, s výdatnou trávnatou príchuťou. Takmer jej chýba trpkosť typická pre túto odrodu čaju. Je v ňom len mierna horkosť, ktorá je vyvážená kvetinovo sladkými tónmi.
Do predhriatej 300-400 ml kanvice dajte 6-8 g čaju a zalejte vodou s teplotou 65-80 °C. Prvý nálev lúhujte 30 sekúnd, ďalšie nálevy 1 minútu.
Zuzana Kurtíková Overená recenzia
Daniel Moravec Overená recenzia
Jan Málek Overená recenzia
Milan Krupař Overená recenzia
Měl jsem Sencha Makoto Japan Bio ale ta to je o poznání lepší.
Chuť mléčná, ...viac