Japonský zelený čaj Fuji sencha je obľúbený pre svoju sviežu a jemnú chuť s nádychom trávy a bylín. Má tiež vysoký obsah antioxidantov a cenných látok, ako sú katechíny a teanín. Je tiež tradičnou súčasťou japonskej kultúry a má dlhú históriu pestovania a spracovania v Japonsku. Tieto faktory prispievajú k jej popularite.
Najprv si pripravte čajník a zohrejte ho tak, aby sa nálev čo najdlhšie udržiaval pri rovnakej teplote. Dávkovanie 2 g na 100 ml vody. Ideálna teplota pre prvý nálev je 75-80 °C, lúhujte 1-2 minúty. Pri ďalších infúziách zvyšujte teplotu a dĺžku infúzie. Osobne považujem za najlepší druhý nálev.
nem
Kladypoměrně silný, výborný poměr kvalita / cena
Zápory
Pavlína Němečková
Kladypříjemná chuť
mnoho nálevů
snese hodně druhů příprav
super cena
Zápory
Jiří Spiegl
Kladykrásný typický japonský zelený čaj s charaktery Sencha
Zápory
Martin Malučký
Klady
Záporymal som aj chutnejšie a výraznejšie v danej cenovej ponuke
Radek Švaňhal
KladyVýborná Sencha
Vydrží na to vydatné nálevy
Snadná příprava (nevyžaduje precizní podmínky)
Cena
ZáporyNic
Josef Kinder
Kladyvynikající čaj, když chci senču, tak tohle je jasná volba
Zápory
Ako pripravovať rôzne druhy čaju
Bez ohľadu na to, aký spôsob lúhovania preferujete, skvelý čaj by mal mať vždy fantastickú chuť - sladkú, aromatickú a bez horkosti. Príprava čaju nie je raketová veda, ak začnete s kvalitnými lístkami od najlepších pestovateľov! V tejto pomôcke sa spoločne pozrieme na to, ako vyladiť svoje techniky a pripraviť tú najlepšiu šálku čaju.
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.